Ørret: Røye:
0
Fiskerjenta i Åseral!
Astrid Irene Egra fra Åseal (bildet) har fisket siden hun var en jentunge på 7 år. Det er ikke få timer hun har tilbragt ved Mandalselva med håp om å få en skikkelig storørret. Hun har vassa mye i elva. Er ofte kommet søkkvåt hjem etter å ha tråkket over støvlene i iveren etter å nå ut til de beste fiskeplassene.
Det er blitt mye småfisk, men også en og annen rugg på 2-3 kilo. De største av kanibalene har hun mistet fordi hun har glemt å stille sluringa på snella, forteller hun til Fiskeguiden.
Den minnerike dagen!
Men 3.august i 2003 skjedde det igjen. En sværing satte kjeften i favorittsluken hennes, en Sølvkroken Spesial i sølv med røde prikker.
Hjelpe meg, tenkte hun. Med gamlestanga og dårlig sene lå hun tynt an. Håven lå oppe i bilen og ingen var i nærheten til å hente den. Hun husket hva broren Alf Skaret hadde fortalt henne: Du må lære å bruke slura! Hun lettet litt på snellebremsen, satte stanga mellom to steiner og ba til Gud om hjelp mens hun sprang og hentet håven i bilen.
Krigsdans!
Vel tilbake ved elvekanten fastslo hun at storfisken fremdeles var på kroken. Men hvordan skulle hun få den inn i håven alene?Da var det at broren dukket opp.
-Han ble enda villere enn meg, forteller hun til Fiskeguiden. Etter å ha kommet med noen forferdelige gloser, vippet han av seg skoa, bretta opp buksa og håvet fisken til søstra.
-Yr av glede og begeistring hoppet jeg rundt i reneste krigsdansen. Godt at ingen så meg, sier hun. Og hva broren sa, der han sto søkkvåt i strandkanten?
-Neimen om jeg visste at jeg hadde en så gal søster, var hans kommentar.
Storørreten veide 5046 gram, og er den største som er tatt i Åseral på stang.
Skeptisk til kalking
-Mange av oss er skeptiske til kalkingen i Mandalselva, forteller Astrid Irene Egra. Det ser ut til at vi her oppe i Åseral skal lide for at man skal bygge opp igjen laksestammen nedenfor Foss i Bjelland, som stenger for dens videre oppgang i Mandalsvassdraget.
Kalkingen har ført til en sterk begroing av elvebunnen i den ørret-førende delen av elva. Bunnen her oppe er blitt slimete og det har vært en sterk oppblomstring av småfisk. Vi har mistanke om at kalkingen fører til en altfor unomal høy ph-verdi som resulterer i et dårligere miljø for ørreten, hevder Egra.
Informasjon
Fiskeforvaltning:
Fiskeforvalter Edgar Vegge,
tel + 47 38 17 66 96 / + 47 98 84 94 16
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Fylkesmannen i Vest-Agder