Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Kategori:

FORGIFTNING

En person fra Trøndelag har fått botulisme, og Mattilsynet har mistanke om at det skyldes spising av rakfisk. I går ble et parti rakfisk fra Torpet Fiskeoppdrettsanlegg AS trukket fra markedet. Det er solgt via mobilt salg på ulike markeder og messer i Trøndelag, samt via faste kjøreruter med direkte utlevering. Nyheten kom dagen etter at et parti rakfisk fra Slidre Ørretsenter AS ble trukket tilbake etter at 13 personer hadde fått påvist listeriose. (NTB) 10.1.2019)

Kategori:

Beregn 250-350 g rakefisk (rakefisk med ben og hode) pr person. Ved servering flåes fisken, enkelte foretrekker å filetere fisken. Del opp i skiver/biter. Tradisjonelt tilbehør til rakefisken er mandelpoteter eller ringerikspoteter, lefse/flatbrød, smør/rømme, løk/purre. Tilbehøret varierer fra familie til familie og fra distrikt til distrikt.

 Oppskrift: Wenche Andersen

Kategori:
  • Hande Rakaure holder til i Røn i Vestre Slidre kommune og har drevet produksjon siden midten av 80-tallet. De har eget oppdrettsanlegg og moderne foredlingsanlegg.
  • Rakefisk av vill ørret fra Tyinvannet. Ole Skogstad, Valdres, tel 991 51 413
  • Rakefisk fra Bjornesfjorden på Hardangervidda. Olav Hov, Rollag, www.hadangervidda-rakfisk,no
  • Jølsteraure, rakørret av villfisk fra Jølstravatnet. Produsent: Finn Årdal, Årdal i Jølster, + 47 970 99 454. Salg i Oslo: Fenaknoken 
  • Lofoss Fisk ligger i Ryfoss i Vang i Valdres og er et familieselskap som har produsert rakfisk siden 1976. De har eget oppdrettsanlegg i tanker på land rett ved fossen. Foredlingsanlegget ligger bare noen få meter fra oppdrettsanlegget.
  • Noraker Gård er en gammel slektsgård i Aurdal i Nord-Aurdal kommune. De har raket ørret i generasjoner. Fisken går i eget oppdrettsanlegg som får vann oppe fra åsen. Foredlingsanlegget er i lokaler på gården.
  • Røn Gård ligger ved Pjåten rett utenfor Røn sentrum i Vestre Slidre kommune og er et familieselskap som har produsert rakfisk siden 1965. De har eget oppdrettsanlegg, foredlingsanlegg og fabrikkutsalg på Pjåten.
  • Trøsvik Fisk holder til i Lomen i Vestre Slidre kommune og har produsert rakfisk siden 1973. De har et foredlingsanlegg på vestsiden av Slidrefjorden.
  • Valdresfisk (Haadem Fisk) ligger ved Faslefoss på Leira i Nord-Aurdal kommune og har produsert rakfisk siden 1967. De har oppdrettsanlegg med klekkeri, settefiskanlegg, matfiskanlegg og foredlingsanlegg.
  • Wangensten kommer opprinnelig fra gården Færden i Røn i Vestre Slidre kommune hvor de har flere hundre år lange tradisjoner i produksjon av rakfisk. Salg har foregått i familien i fire generasjoner. De er landets største rakfiskprodusent og har produksjonslokale på Leira i Valdres. Råstoff til produksjonen kommer fra Jämtland, Sverige.
  • Slidre Ørretsenter holder til i Vestre Slidre kommune (?) og har produsert rakfisk siden 1973. De har eget salg via Veldre Samvirkelag i Ringsaker. Råstoff til produksjonen kommer fra Sverige.
  • Skarvheimen fjellfisk i Hallingdal har spesialisert seg på rakfisk av villfisk. Produksjonsvolumet er avhengig av tilgang på fisk.
  • Tydalsfisk befinner seg i Tydal Kommune i Sør-Trøndelag og produserer rakfisk av Norsk Ishavsrøye[13][14]
  • Nordre Aasberg gård i Dagali henter fisk fra Øvre Hein på Hardangervidda. Fisken transporteres ut av nasjonalparken med hest og kløv, en tur som tar 3 timer.
  • Verafisk blir produsert i den lille fjellbygda Vera i Verdal. Rakfisken fra Vera er mild og tilpasset smaken i regionen.
  • Rakmakaren produserer rakfisk på Barmøya i Selje kommune i Nordfjord.
  • Håvardsrud Rakfisk leverer rakfisk fra Tinn i Telemark som er fisket i Langesjøen. De har både i 2005, 2008, 2009 og 2011 vunnet Fjellmatfestivalen på Dagali, som årets beste produkt fra Hardangervidda.[15]
  • Villfisken i Ådal i Ringerike kommune produserer rakfisk av fisk fra Sperillen. De bruker blant annet sik i sin produksjon. Produsenten er også kjent for en rekke andre spesialprodukter, blant annet raket rogn.
Kategori:
Fra premieutdelingen lørdag kveld.

Dato: 12.11.17

Slidre Ørretsenter hadde den beste rakørreten av oppdrettsfisk, mens Stensaas Reinsdyrslakteri fikk førsteplass for sin rakørret av villfisk under Rakørret-NM for 2017 på Vauldalen Fjellhotell på Røros i helgen.
På andre og tredje plass i villfiskklassen, kom Jølsteraure sterkt tilbake, etter flere års fravær i konkurransen.

Haadem fra Valdres og Lundgubben tok en delt andreplass i oppdrettsklassen.

Premieutdelingen foregikk under rakfiskbanketten lørdagskvelden, hvor vinnerne ble tildelt et spesiallaget keramikkfat i fra Potteriet på Røros.

Kategori:

Dato: 06.12.16

Aldri har nordmenn mesket seg mer i rakørret. Norges største rakørretprodusent i fjerde generasjon, Jørn Wangensten, foteller Fiskeguiden.no at Wangensten i år har solgt over 150 tonn rakørret, og at etterspørselen er så vanvittig høy at de tar sikte på å produsere 180 tonn i 2017.

Kategori:
Glade prisvinnere på Vauldalen Fjellhotell

Dato: 14.11.16

Fisken til Håvardsrud Rakfisk fra Uvdal ble kåret som årets beste rakørret av villfanga fisk i Rakefisk-NM på Vauldalen Fjellhotell i helgen. Håvardsrud fisker i eget vann på Hardangervidda.
Slidre Ørretsenter tok både 1 og 3 plass i oppdrettsklassen. Deres produkt har utmerket seg blant topp tre de siste årene og blir bare bedre og bedre, mente juryen.

Mye av fisken som ikke ble premiert var altfor salt.

Kategori:

Dato: 09.11.15

Til jubelen fra tusener av rakefiskentusiaster fra hele Sør-Norge ble den raka regnbueørreten til Lofoss Fisk kåret til årets vinner på Norsk Rakfiskfestival på Fagernes lørdag 7.november 2015. Fagjuryen var enige om at fjorårets vinner Røn Gard ble en god nummer 2, mens Noraker-fisken kom på 3.plass. Røn gard og Lofoss er to bedrifter med felles ledelse av brødrene Endre og Lage Røn på Røn gard som i 2015 kunne feire 50 års jubileum som rakefiskprodusent.

Kategori:
Foto: Svein Erik Ski. Opptakten til festivalen 1990

Dato: 05.11.15

Det var Reidar og Astrid Dieserud, Eivind Fossheim og Anna Marie Ianssen som tok initiativet til det som i dag er Rakefiskfestivaken i Valdres og hvor hensikten var å kåre årets rakefisk. Her er fagjuryen i arbeid, Fra venstre Henrik Thomsen, Edvard Elsrud, Tone E. Nyvold, Aud Hansen og Brith Bakken. Foto: Svein Erik Ski

Kategori:
Jo, den er snart klar!

Dato: 01.10.15

Vauldalen fjellhotell, fire mil øst for Røros, inviterer for 12. år på rad til NM i rakefisk og kjempefest i langhelga 6. - 8. november.
Samtidig samles hundrevis av rakefiskentusiaster til den årlige Rakefiskfestivalen på Fagernes med kåring av den beste rakfisken av regnbueørret lagt ned i Valdres. Valdres i langhelgen 6. - 8. november, inviterer Vauldalen fjellhotell, fire mil øst for Røros, til NM kåret fra et rikt utvalg av raket regnbueørret fra oppdretterne her.
Jølstramuseet har sin årlige samling med en fire retters meny på rakefisk av villfanga ørret fra Jølstravatnet fredag 6. november, mens rakørreten også får en sterk markering på Fjelmatfestivalen på Torsetlia 20. - 22. November.

Kategori:
Slik serveres rakørreten på Trøsvi gård i Valdres.

Dato: 03.11.14

Rakørretlag er ikke bare en herlig matopplevelse. Det er Ikke minst en sosial greie av venner samlet rundt et fargerikt og pyntet bord, med sanger og historier og mer eller morsomme historier. Har verten fanget fisken selv, må gjestene pliktfyldigs lytte til hans dueller i elva før de endte opp i butten hans. Her vil vi gi noen tips til vertskapet før de innkaller sine beste venner til å smake og snuse på årets foredlede fiskefangst. Kom gjerne med dine innspill som vi legger inn på denne siden.

Kategori:
Ingrid Grøv avslører hvordan hun legger ned rakfisken sin.

Dato: 30.09.14

Røn gard fikk fagjuryens pris , mens Haadem-fisken fikk folkets pris under festivalen på Fagernes 2014.




Dobbelt: Endre Røn sammen med broren Lage Røn gikk av med førsteplass i fagjuryen og tredjeplass i folkejuryen.



Ingrid Grøv deltok i festivalen for å vise hvordan hun legger ned rakefisken sin. Villfisken hennes er Fiskeguidens favoritt

Kategori:
Rakefisklag er alltid trivelige...

Dato: 03.11.13

Kjære gjester!


Fisketuren er ikke fullkommen før fangsten er tilberedt og delt med gode venner. Derfor er det en glede for meg å invitere til rakørretlag og jeg håper dette blir en trivelig kveld. Slik åpnet verten sin tale til sine forventningsfulle gjester.



Og han fortsatte;

- De fleste av oss forutsetter at fisken min er botulisme-rein, og det er den, kan jeg forsikre dere om. Jeg har nemlig testet fisken på katten vår, som med sin unike smaksans og luktesans ville avslørt om fisken vår skulle ha det minste snev av botulisme-bakterier eller annet svineri som kunne sette våre liv i fare. Katten var fornøyd, slikket seg om munnen og forlot meg og fiskedunken med et skikkelig kattesmil.
- Derfor velkommen til bords, avsluttet verten sin tale.


...og alle forsynte seg godt. Den smakfulle, knallrøde fisken, med den riktige skarpe rakesmaken og sin deilige duft, med skylt ned med gammel opland og leskende øl...


Gjestene var i ferd med å forsyne seg for annen gang da vertinnen stakk hodet ut fra kjøkkenet og beskjemmet fortalte at katten var død...


Alle så skrekkslagne på hverandre, som om de bare ventet på sin dødsdom. Mon tro de var i ferd med å miste synet, som jo skal være det første symptomet på botulisme. ...


Blant gjestene var en lege som øyeblikkelig tok ansvar...

Han ringte sykehuset for å forhøre seg om hvilken motgift han skulle gi sine pasienter for å forlenge deres liv...


Akkurat da kom guttungen i huset stormende inn, gråtende og fortvilet. Var det skjedd en nye tragedie?


Det vertinnen glemte å fortelle var nemlig at katten var overkjørt. Og mens gutten ble trøstet, fortsatte gjestene festen med sang, taler, latter og glede ut over natten som de fryktet skulle bli deres siste...

Kategori:
Familien på Røn Gård jublet over seieren i 2010

Dato: 08.11.10

Hele familien på Røn Gård (bildet) kunne juble over en fortjent seier for rakefisken sin på Rakefiskfestivalen på Fagernes i 2010. På festivalen i 2011 kåret fagjuryen fisken til Hande Rakaure som den beste, mens folkejuryen foretrakk fisken til Noraker. Svakheten ved festivalen på Fagernes er at man ikke har med produsenter av rakørret lagt ned av villfisk. Foto: Eivind Fossheim.

Kategori:
Vi legger ned ørret til rakfisk på Hardangervidda. Foto Eivind Fossheim.

Dato: 10.10.06

Det er med spenning vi smaker på den. Er det full klaff i år også? Jo, denne kan vi være bekjent av å servere.



Så sitter vi der ved bordet blant familie og venner og undrer hva de synes. De er like spent som vi var da vi testet den dagen før. Jo, de nikker og løfter akevitt-glasset: Skål for fiskeren!


Og dermed er praten i gang. Gjestene lytter interessert. De må jo det for å bli bedt igjen til neste års samling.

Jeg legger ut i det vide og brede om fisketurene mine.Mens jeg skjærer av en solid bit av den smørevillige kallrøde ørreten og legger den på lefsa, viser jeg frem flua jeg tok den og hvor utrolig dyktig jeg var fra jeg lurte den på kroken til jeg lempet den i land etter en svært dramatisk duell. Der jeg søkkende våt, men lykkelig, løftet den i været til fotografen, den misunnelige kameraten min.


Og så forteller jeg hvor vanskelig det er å legge ned fisken. For mange kan det fortone seg som et lotteri om fisken blir god. Om den ender som dårlig ferskfisk, som en saltpinne, eller som en knallrød, duftende, smaksterk og smørevennlig drøm.

Kategori:
Ole-Ivar Bakken og Anne Hasselknippe

Dato: 30.12.99

-Etter et par akevitter er all rakefisk like god, hevdet vår venn Edvard Elsrud i et lag inne i Vassfaret for mange, mange år siden. Vi var enige. Vi hadde jo tatt noen drammer begge to. Vi kunne ikke ha det bedre blant gjengen av villmarkinger her i den lune varmen i koia etter en eventyrlig dag inne i de sagnomsuste traktene. Med ettersmaken av rakørreten på tunga gikk det glatt å fortelle om fiskefangsten og de uforglemmelige historiene.