Gjedde: 
0
Asker og Bærum Budstikke 14.februar 2006:
På jakt etter ferskvanns-krokodillen!
Med fortom av stål, elektronisk varslingsutstyr og en middels abbor som agn er vi klar for gjeddefiske.
Vi ble med den erfarne fiskeren Cato Røenbakken (35) på Dælivann for å teste hi-tech fiskeutstyr på glupsk Bærumsgjedde.
Gjedda er den mest spesialiserte rovfisken vi har i Norge. Fra den er yngel spesialiserer den seg på å kverke annen fisk, og kan sluke en stakkar på opptil en tredjedel av sin egen vekt.
– Gjeddefiske har fått mange unge ut på isen. Det er mye teknisk utstyr som brukes, sier Cato og viser frem de elektriske napp-varslerene.
– Du legger senen i sporet i boksen, som har en fotocelle. Når fisken går på, uler det, forklarer Cato, mens han borer tre hull på isen.
Hullene bores der hvor bekken renner inn i vannet. – Den beste fiskeplassen, sier Cato.
Etter å ha trædd på tre illeluktende brislinger, skal vi fange noen abbor som vil funke bedre som agn. Det er ikke lov å bruke levende fisk som agn i Norge, så vi må forsikre oss om at abboren er død før vi bytter ut brislingen.
Minutter etter byttet, hyler plutselig den elektriske duppedingsen så fotograf og journalist nesten hopper ut av sitt gode skinn. Cato er raskt frempå, og kan konstatere at det er gjedde på kroken.
Det blir kamp, og gjedda viser styrke.
Men etter noen minutter har Cato fått
overtaket, og opp fra dypet kommer det
et flott eksemplar på godt over to kilo.
– Gjedda kalles ferskvannskrokodillen. Den har en imponerende kjeft, sier Cato og ser
ned på de sylskarpe tennene.
Man skjønner at det trengs fort om
av stål på gjeddefiske, ellers biter
den av hele snøret.
– Du ser at den er bygd for å spise, sier Cato og tar ut en halvtygd abbor av rovfisk- kjeften.
20 på en time
Men før vi vet ordet av det, er gjedda forsvunnet samme veien som det kom. Cato ser på de tyve småabborene vi har dratt opp på en snau time, og forklarer at Dælivann trenger alle de gjeddene det kan få.
– Dette er det perfekte fiskevann hvis du vil være sikker på å få fisk. Det er helt enormt med mort og abbor.
Og noen glupske gjedder.
Informasjon
0