Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Nidelva Aust-Agder 2018

Rune Smedshammer med sin 9,1 kilos laks 2008
Laks: Sjøørret:

Fisketiden

Laks :01.07–30.09

Sjøørret: 01.07–30.09

Døgnkvote: 2 laks.

Fiske kun i hovedvassdraget.

Elvestrekningen fra Eivindstad til Bøylefoss ble ikke åpnet for fiske i 2016.

Hjemmesiden: https://lakseelver.no/nb/elver/nidelva

Fiskeguiden.no sin fiskeguide for elvene og ved sjøfiske i Aust-Agder og Vest-Agder:

Magne Storøy 

Spindanger, 4550 Farsund

Tel + 47 908 44 399

mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ta direkte kontakt på mail med Magne for å guide deg til sine beste fiskeplasser etter forhåndsavtale om tid, sted og pris. 

http://lakseregister.fylkesmannen.no/lakseregister/public/default.aspx

Laksebørsen
Lakseelvene på Sørlandet


Fangsten 2012 dobble fra året før


Fangsten i Nidelva ble i 2012 nesten fordoblet fra året før. Største laks veide 9,2 kilo, forteller oppsynsmann Tore Moe.
Det har vært 16 tilfeller av tyvfiske, 15 av disse er blitt ordnet i minnelighet. De eneste som ble politianmeldt var noen som sto og fisket i laksetrappene.


I 2012 er det gått 600 laks gjennom slusen i Rygnefossen. Det er mindre enn forventet, men til gjengjeld er var det stor og fin laks.


Laksepremieren i Nidelva 2012 - videoklipp



2000 laks gjennom slusen på Rygene i 2011!




For bare 10-15 år siden trodde mange at laksen i Nidelva hørte historien til. I 2011 regner man med at det vil passere ca 2 000 laks gjennom slusen på Rygene, sier oppsynsmann Tore Moe til Arendals Tidende 15.august 2011.


Det har vært et tidkrevende og målrettet arbeid med å få tilbake en bærekraftig laksestamme til elva, som man nå har kunnet fiske laks i noen år.


Sikker telling


For å passere Rygene kraftstasjon må fisken forsere laksetrappen som er anlagt der. Trappen ender i en sluse, hvor fisken blir stående til den blir hjulpet videre, ved at Moe stenger slusen i nedre ende og åpner i øvre. I forbindelse med denne operasjonen blir laksen talt. Man kan derfor si med 100 prosent sikkerhet hvor mange laks som er gått opp elva.


- Noen har hatt problemer med å kalle Nidelva en lakseelv, men hittil i 2011 er det fisket drøyt 60 laks av sportsfiskere. Nærmere 700 har allerede passert gjennom slusen ved Rygenefossen, vi regner med at rundt 2 000 laks vil passere i løpet av telleperioden som er fra 1. juni til ut oktober, sier oppsynsmann Tore Moe til Arendals Tidende.


Fraktes på tilhenger


Også ved Eivindstad får laksen hjelp til å komme seg videre. Her blir den fanget i feller som hver dag blir tømt. Deretter blir fisken fraktet på tilhenger i spesialkar og sluppet ut ovenfor dammen. I dette området er det også fiskeforbud. Litt lenger oppe, ved Bøylefoss, ligger også et kalkingsanlegg, som regulerer surhetsgraden i elva.

- Det perfekte er en PH- verdi på 6,24, sier Moe.

- På grunn av alt regnet vi har fått den siste tiden ligger PH-verdien akkurat nå på 6,05, og det er jo ikke så galt, avslutter han.


Fisk alltid laks på en fredag i Nidelva!

Kalkdoseringsmaskinen i Bøylefoss har sikret livsmiljøet til laksen i Nidelva. Samtidig er det utført et fantastisk arbeid ved Rygene Kraftstasjon og Rygene Papirfabrikk for å lette oppvandringen av laks i vassdraget. Således slippes det hver fredag i sesongen en lokkeflom i tillegg til den fastsatte minstevannføringen. Det betyr at fredager er de beste fiskedagene i Nidelva!


Det beste laksefisket på 40 år!


Visst hjelper det med kalking og andre tiltak for å ta vare på villaksen! I 2006 passerte mer enn 1700 laks forbi dammen på Rygene. Det er mer enn tre ganger så mye som tidligere. Og årfangsten av laks i 2006? Ja, den var den beste på 40 år.

div align="center">
Kåre Olsen med største laks i 2012 på 9,2 kilo


De beste fiskeplassene i Nidelva:



Den 30 kilometer lange lakseførende strekningen fra utløpet i Arendal og opp til Eivindstad i Froland består av en rekke fine stryk og høler, men det meste av elva blir fisket best fra båt.



Bjørn Jørgensen er oppsynsmann i Nidelva og har som erfaren sportsfisker godt kjennskap til de beste plassene. Han gir råd og veildning. Her er han fotografert med en 6,8 kilos laks ved Strubru, en populær fiskeplass i sone 3.


-Strubru i sone 3 er en av de mest populære fiskeplassene, sier Bjørn Jørgensen til Fiskeguiden.




Som erfaren sportsfisker og lokalkjent i elva, gir han førstegangsfiskere følgende beskrivelse av den 30 km lange fiskestrekningen:


På den nederste strekningen fra munningen og opp til sone 2, til den nye E 18-brua, flyter elva rolig. Sone 1 egner seg best for båtfiske. Tilgjengeligheten fra land er dårlig.





Prøv ved bropillarene

Ta en stopp ved bropillarene, ved Hammeren, der sone 2 starter. Det gjør laksen. Den liker tydeligvis den nye brua . Mesteparten av de 42 laks som i fjor ble radiomerket, stoppet nemlig her før de vandret videre, og området er nå blitt en populær fiskeplass.


Sone 2 starter ved Hammeren bro og går opp til Teina. Opp til Stoffbua på Helle er det best å fiske fra båt, untatt er Lerstvedtstrømmen (1) hvor det er fint å fiske fra land med flue, sluk og mark. Her er det en fin strøm.




Ved Øyeren (2), som deler elva i to kan du ankre opp med båt og fiske den fine strømmen med flue, mark og sluk.





Ypperlig meite- og slukplass

Bak Stoffbu (3) på Helle er det en ypperlig meite- og slukplass. Her kommer vannet fra kraftstasjonens utløpstunnell. Fra tunnelen og opp til sone 3 er det en minstevannføring på 5 cm3/sek. Denne strekningen varierer med kulper og stryk. Badestranda (4) er en fin flueplass ved skikkelig vannføring. Vadrettet (5) er en stor, fin kulp for flue, sluk og mark i øvre og nedre del. Fuglefjellet (6) er en mindre kulp med striere strøm og ypperlig til meitefiske. Teina (7) er en kulp med god strøm som er fin for mark- og slukfiske.




I sone 3 finner vi fine fiskeplasser for mark og sluk i Refsneskulpen (8). På Refsnes (9), ovenfor den første terskelen, finnes en liten fiskeplass for all slags redskap. I Regviga (10)finnes Smutthullet. Det er en privat kulp, der det ikke er kortsalg.


Hele sone 4 består av store og småøyer med fine stryk ned mot Ryykene. Her anbefales båtfiske, men strekningen passer for all slags fiske. Fra Lindtvedt til Blakstad ( 13-14) er en uaktuell fiskeplass.





Lange og fine stryk

I sone 5 er det i Sandøyren (15) et langt og fint stryk som passer spesielt godt for fluefiske. Ved utløpet av Songeelva (16) er det en fin, jevn strøm for fiske med flue og sluk. Strekningen fra Espeland og helt opp til Evenstad kraftstasjon (17) er den desidert fineste fluesonen i hele Nidelva.
Laksen og sjøørreten butter i Eivindstad-dammen. Dersom du ikke får kjøpt kort i Nidelva, så prøv sjøørreten i sjøen utenfor Arendal. Der kan du få en fin opplevelse, dersom du bruker riktig sluk og er der til rette tid. For en ukjent sportsfisker er en guide helt nødvendig for å lykkes. Avtal pris for et par timers bistand.



Fredningssonen utenfor Nidelva / Natvigstrømmen, med kartskisse


Fiskekort fra kr. 30,- til kr. 50,- pr. stang pr. døgn. Ubegrenset salg av kort i sone 1, 4 og 5. For sone 1 og 3 selges det maks 10 døgnkort, henholdsvis 25 og 15 sesongkort. Sesongkort fra 300,- til 500,- De to beste sonene 2 og 3 er også de dyreste



Laksefiske i Nidelva kan bli millionbedrift for næringslivet i Arendalsområdet ved å bevilge dobbelt så mye penger til kalking av Arendalsvassdraget, hevder Helge Kiland i styringsgruppa for kalking av Arendalsvassdraget overfor NRK Sørlandet 7.april 2003.




Nye gytegroper

På strekningen mellom Rygene dam og Helle i Arendal er det lagt ut gytegrus på tre plasser som en del av reetableringen av laksen i Nidelva.

I slutten av mars 2003 fant forskerne fra Universitetet i Bergen et betydelig antall gytegroper med levende lakserogn i dette området og i en naturlig grusbanke litt lenger nedover i elva.




Nidelva fullkalkes!

Fremskrittspartiet sørget for ved budsjettforliket med regjeringspartiene at det ble satt av 20 millioner ekstra på statsbudsjettet for 2005 til fullkalking av Nidelva. Allerede før jul i 2005 var det klart for prøvedrift av kalkdoseringsanlegget ved Bøylefoss. 4000 tonn blir det årlige forbruket. Frem til 26.oktober 2006 var det brukt 2600 tonn. Bortsett fra et par dager rundt 17.mai 2006 - da ph-verdien falt til 5,5, har ph-verdien vært fra 6,0 til 6,2, som er målet med kalkingen.

Ved Rygene Kraftstasjon føres vannet i tunnel gjennom fjellet til Hjelle, 2 km lenger nede, samtidig som man i det gamle elveløpet kjører en minstevannføring og har bygget terskler og trapper for laksen. Ved Rygene Papirfabrikk blir fisken løftet gjennom dammen ved hjelp av en sluse, men den er avhengig av manuell manøvrering, som oppsynsmann Bjørn Jørgensen har hatt ansvaret for.
Siden det hver fredag sendes lokkeflommer for å få laksen opp til Eivindstad, foregår også det meste av fisket i Nidelva på fredager!

Uten stortingskandidat Torbjørn Andersens kamp og hans parti, hadde det ikke blitt noe penger til kalking av Nidelva på 2005-budsjettet heller, sier lederen av elveeierlaget, Kjetel Vidar Kittelsen.

I budsjettet for 2005 hadde Regjeringen en kalkingspott på totalt 80 millioner kroner, og her var ikke Nidelva nevnt. Med hjelp fra Frp fikk de økt potten med 20 millioner!




Kalkdoserer

Med kalkdosereren i Bøylefoss vil laksen få gode og stabile levevilkår både når den vandrer opp elva, når den gyter og når den vandrer ut igjen. Resultatene kommer raskt. Mer enn 1700 laks passerte forbi dammen på Rygene i 2006. Det er mer enn tre ganger så mye som tidligere. Ja, årsfangsten i Nidelva 2006 er den beste på 40 år, skriver Helge Kiland i ph-status. Visst nytter det å kalke!




Målet for styringsgruppa er at det i Arendalsvassdraget i 2010 skal tas seks tonn laks i Arendalsvassdraget, mot 585 kilo i 2004.


Styringsgruppa for kalking har jobbet lenge med å sikre laksen i elva gode oppvekstvilkår. Et spleiselag bestående av kommunene Froland og Arendal, grunneierne, fylkeskommunen og fiskeforeningene utløser milliontilskudd fra Agder Energi.



Kalkstasjonen på Bøylestad er beregnet å koste seks millioner kroner og med 20 millioner til kalk i 2005, skal det bli skikkelig liv i elva.



Flere laks på over 20 kilo har gått opp trappa!




Jon Fløystad (t.v.), leder i Nedre Nidelv Elveeierlag og storfiskeren Rune Smedshammer. Foto: Johan Wilhelmsen.




Rune Smedshammer fra Hønefoss med sin laks fra Nidelva i 2008. Den veide 9,1 kilo og ble landet ved Lerestvedt 15.august.

Rune Smedshammer dorget fra båt og laksen ble tatt på en 30 grams Buck-Rill.


Jon Fløystad, leder i Nedre Nidelv Elveeierlag, er fornøyd med årest fiske og ser fremdeles muligheter for å nå målet på 6 tonn laks tatt på stang innen 2010.



Nidelva regnes for å være en sein oppgangselv, der mesteparten av fisken kommer opp i august og september.


Jon Fløystad forteller Fiskeguiden at de måler hver bidige fisk i slusa på toppen av laksetrappa, og at det sommeren 2008 gikk opp laks på opptil 1,45 centimeters lengde, laks som må ha veid mellom 20 og 30 kilo.




Green Highlander




Fangstrapporter

1995: 320 kg laks (2,6) og 59 kg sjøørret (0.9)


1996: 409 kg laks (2,3) og 77 kg sjøørret (0,8)


1997: 168 kg laks og 12,7 kg sjøørret


1998: 544 kg laks (2,8) og 47 kg sjøørret (1)


1999: 410 kg laks (2) og 12 kg sjøørret (0,9)

Leif G. Nygård tok i fjor en laks på 8,5 kilo, men det finnes langt større fisk i vassdraget. En laks på 17,5 kilo ble funnet av fiskeoppsynet i et ulovlig garn i 1999


2000: 171 laks på under 3 kilo, 47 laks på 3-7 kilo, 1 laks på 7,8 kilo og 17 sjøørret på 20,1 kilo
Totalt: 534 kilo laks og 20,1 kilo sjøørret.


2001: 644 kilo laks ((2,3) og 6 kilo sjoorret (1,2)


2002: 585 kilo laks (2,1) og 7 kilo sjøørret (0,9)


2003: 372 laks på 701 kilo og 23 sjøørret på 13,2 kilo.


2004: 225 laks på 585 kilo og 20 sjøørret på 21 kilo.


2005: 390 kilo laks og 20 kilo sjøørret.


2006: 1028 kilo laks og 43 kilo sjøørret.


2007: 261 laks på 712,7 kilo og 56 sjøørret på 66,3 kilo.


2008: 285 laks på 832 kilo og 19 sjøørret på 21 kilo.


2009: 272 laks på 653 kilo og 23 sjøørret på 27 kilo


2011: 95 laks på 324 kilo og 15 sjøørret på 17 kilo. I tillegg ble gjenutsatt 1 laks på 3 kilo.


2012: 122 laks på 313 kilo og 14 sjøørret på 18 kilo. I tillegg ble gjenutsatt 3 laks på 8 kilo og 13 sjøørret på 10 kilo.


2013: 110 laks på 226 kilo og 9 sjøørret på 11 kilo.



2016: 98 laks på 260 kilo og 17 sjøørret på 16 kilo, hvorav 10 laks på 32 kilo og 3 sjøørret på 3 kilo ble gjenutsatt.





Nidelva var tidligere kjent som en god lakseelv. Like tilbake til 1300 tallet finnes det skriftlige beretninger om et rikt laksefiske. I ag er det ikke lenger kommersielt fiske. Den er reservert sportsfiskere.


Strekningen på 22 km fra sjøen til Eivindstaddammen er inndelt i 5 fiskekort-soner.



Noen av sonene passer for stangfiske med flue, sluk eller mark mens det stilleflytende områder er best å dorge fra båt.



Det foregår et betydelig arbeide for å forbedre forholdene for den nye laksestammen. Den fullkalkes. Dessuten er det montert et gitter i den store kraftverkstunellen for å hindre at den går inn der. Ved å fjerne tersklene ved Revsnes og Kalvehagfoss er det åpnet for nye fiskeplasser.



Laksekongen Oddvar Kristensen


Kristensen tok storfisken på mark ved Fugleberget, like ovenfor Helle.



Laksekongen i Nidelva 2008 var uten tvil Oddvar Kristensen. Mandag 22.september 2008 dro han i land en rugg på 14 kilo på mark. Det er den største som er tatt på stang de siste 25 år i Nidelva, og hans laks nummer 21 i 2008.


– Først nappet det forsiktig i kroken. Da jeg rykket til trodde jeg at kroken var fast i bunnen, fortalte storfisker Oddvar Kristensen til Agderposten etter storfangsten.


Men det var ikke noe bunn-napp. Med ett ble det et spetakkel nede i kulpen, og duellen mellom laksekongen og kongelaksen var i full gang.


– Laksen bet på like før kl. 19.45, og jeg måtte berge fisken før det ble mørkt.


– Og jeg kunne ikke slippe fisken for langt nedover i kulpen, for da ville jeg mistet den, sier han.


Men det gikk bra, selv om stang og sene ble utsatt for store påkjenninger. Vel 20 minutter senere fikk laksekongen hjelp til klepping.


Hannlaksen, som målte 114 centimeter, er den nest største som ble tatt på Sørlandet sesongen 2008
– I Lynga i Lyngdal en laks på 17 kilo, sier ryktene. Men laksen til Oddvar kom på en god andreplass, fortalte Fløystad til Agderposten.


Nidelva og laksen


Med Jon Fløistads bok om Nidelva og laksen, som kom ut på Bokbyen Forlag 10.juni 2011, får vi en fin innføring om Nidelvlaksen som nektet å dø. Elva var sterkt truet, men etter en systematisk kalking vender laksen tilbake.


Laksens oppgang og smoltens utvandring sikres. Her omtales laksens historie, virksomhet langs elva, laksens eventyrlige liv. I ”Nidelva og laksen” får vi også historien om arbeid og samarbeid for å sikre folk gleden av et uforlignelig fiske ved å høste av et naturlig overskudd på en bærekraftig laksestamme.
Ved rett forvaltning er Nidelva en stor energileverandør samt kan utvikles videre som lakseelv, sier Jon Fløistad, som er grunneier og tidligere fylkesordfører i Aust-Agder.

Informasjon

Fiskeforvalter Frode Kroglund

EPOST



Oppsynsmann Tore Moe




Oppsynsmann Olaf Olsen.

Tel: + 47 94 70 51 01




Nedre Nidelv Elveeigarlag

Jon Fløystad,
Tlf: 047 900 75 244

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hjemmesiden




Storelva Elveeigarlag

Anne Karin Samuelsen

Gliddi

4900 TVEDESTRAND

Tel: 37 16 04 43

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hjemmesiden





NJFF Aust-Agder

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tel: + 47 37 03 60 10

Fiskekort

Fiskekortsalg og informasjon:


Nidelv Brygge og Camping

Vesterveien 150

4817 His

Tel: + 47 37 01 14 25.




Grimstad Jakt og Fiske

Reddalsveien 57

4886 Grimstad

Tel: + 47 37 04 95 85.